CEVİZ OYMACILIĞI
İŞ AKIŞI
• Hammadde Seçimi ve Temini: Dünyanın en kaliteli ve en meşhur cevizi, Türk cevizidir. Bu, Avrupa'da gerçekleşen fuarlarda önemli bir özellik olarak yabancılar tarafından dile getiriliyor. Öncelikle miyadı dolmuş, artık ürün vermeyen ceviz ağaçlarının Orman Bölge Müdürlüğü kontrolünde kesimi yapılıyor. Kesim aşaması, eski ayda (ayın dolunay olduğu dönemde) yapılıyor. Eğer o dönemde kesilmezse ağaçta kurtlanma oluyor. Bu işi yapan firmalardan ürün, tomruk halinde satın alınıyor. Daha sonra ağacın kök kısmı farklı bir sektöre hizmet etmesi için ağaçtan ayrılıyor. Silah sanayinin dipçik yapımı için kullanılıyor. Bu kısmı ilgili firmalara satılıyor. Gövde kısmı ise, hızar dediğimiz makinede, yapılacak ürünün en az fire vereceği şekilde "lata"lara ayrılıyor. Daha sonra fırın denen kapalı bir odada buhar sistemiyle ağacın içerisindeki öz suyu alınıyor. (Bu atık da olabilir, boya sektörüne de verilebilir.) Bu süreç, 1 hafta sürüyor. Ağaçlar fırından çıkarıldıktan sonra kapalı bir alanda araları hava alacak şekilde düzenle istif ediliyor. Yaklaşık 2 -3 yıl boyunca kurumaya bırakılıyor. Bulunduğu kapalı alanın havalandırmasının iyi olması gerekiyor. Aksi takdirde ağaçta çatlama, eğilme gibi hasarlar meydana geliyor.
• İmalat Aşaması:
• 1. aşama: İyice kurutulan ağaçlar, latalar halinde alınıyor. Yapılacak ürünün ölçülerine göre önce tarak sistemi açılır ve tutkalla yapıştırılıp mengeneyle sıkılır. Yaklaşık 1 gün boyunca kuruması beklenir. Daha sonra ağacın yüzeyi pütürlü olduğundan planya denilen makinede pütürsüz ve kaygan bir yüzey oluşturulur.
• 2. aşama: Yapılacak ürünün modelleri şablon halindedir. Bu modeller, Selçuklu dönemine ait Rumi ve Osmanlı dönemine ait Barok modellerden esinlenerek oluşturulmuştur. Bu şablon alınıp, yapılacak latanın üzerine kurşun kalemle çizilir ve freze makinesi yardımıyla çökertme yapılır. Daha sonra el oyması kısmına geçilir. El oyması yapan ustaların farklı ölçü ve şekillerde 25 farklı skarpilaları vardır ve oymaların şekillerine uygun scarpilalarla oyma işlemi gerçekleştirilir. Yapılacak oymanın yoğunluğuna göre bu işlem bir kaç gün ile birkaç ay arasında değişir. Oyma işlemi bittikten sonra çökertme yapılan derin kısımlara zımba tabiriyle anılan kumlama işlemi yapılır. Bu işlemin yapılma amacı, oymayı ön plana çıkarmaktır. Daha sonra çıraklar tarafından s-daha kaygan ve pürüzsüz bir yüzey oluşturabilmek için zımparalama işlemi yapılır.
• 3. aşama: Çatım (toparlama) ustaları, yapılacak ürüne göre çatımı gerçekleştirir.
• 4.aşama: Bu ürün boya işlemi için boyahaneye sevk edilir. Boyahanedeki ustalar, ilk aşamada ağacın dış etkenler korunması için (tahta kurusu, kurt ve böceklerle savaş) emprenye denen bir kimyasal kullanılır. Bu ağacı korur. İkinci aşamada ağacın çalışmasını önlemek için ağaca dolgu maddesi zerk edilir ve ağaç bunu gözeneklerine kadar emer. Dolgu maddesi kuruduktan sonra sıfır zımparayla tekrar zımpara işlemi yapılır. Ürün hangi renge getirilmek isteniyorsa o renk uygulanır. Renkler; Doğal (ağacın kendi hali), Eskitme (antik), lake boya,....vs renkler ve tonajlar...
• 5 .aşama: Ağacı dış etkilerden korumak amacıyla son kat dolgu verniği kullanılır. İstenilen parlaklık uygulanabilir: Mat, İpek mat veya parlak. Vernik 1 gün kurumaya bırakılır. Böylece üretim aşaması tamamlanır.